Un lloc que no existeix, on van a parar històries i records i es guarden en rigorós desordre.
"Siempre imaginé que el Paraíso sería algún tipo de biblioteca" (Jorge Luis Borges)6 de març 2011

W.A. Mozart, Requiem, KV.626

(in memoriam iaia Lluïsa)
Corria l'any 1984 o 1985 que els meus pares em van portar a veure Amadeus, l'adaptació al cinema d'una obra teatral que explica, amb moltes llicències històriques, la vida del prodigiós compositor W.A. Mozart , i la seva rivalitat amb Antonio Salieri.
La pel·lícula, que ha aguantat prou bé el pas del temps, va suposar-me un gran impacte. No només per l'ambientació i el vestuari, que van merèixer uns quants Oscars; ni per la reflexió sobre el misteri del geni i l'acceptació de la pròpia mediocritat, missatge que s'entén amb els anys ; sinó, sobretot, per la música, aquesta banda sonora intemporal del geni de Salzburg.


El moment àlgid de la pel·lícula és la composició de la cèlebre Missa de Difunts o Rèquiem que un desconegut encarrega a Mozart i que aquest, malalt, esgotat i arruïnat, acaba pensant que serà per al seu propi funeral. Mozart intenta acomplir l'encàrrec, i Salieri, en execució del seu pla sinistre, l'ajuda anotant al dictat les notes que formaran la Missa. Mozart té tota la música al cap, o a l'ànima, i sap que se li acaba el temps per deixar-la escrita en el paper: l'Introit, el Kyrie, tota la seqüència... li dicta les parts dels solistes, la instrumentació, i a la pel·lícula sonen a la vegada amb la imatge, vinculant brillantment trama, text i melodies, en una atmosfera angoixant i malaltissa. Al final, com ja és sabut

(o no?)
...vet aquí el meu primer...
***********************SPOILER*****************************

Mozart no pot acabar el seu encàrrec, mor i és enterrat en una fossa comuna, i Salieri no pot apoderar-se de l'autoria del Rèquiem.


Tuba Mirum és una de les parts de la seqüència pròpia del Rèquiem a càrrec de quatre solistes que descriuen, des de la tessitura més greu del baix a la més aguda de la soprano, com si des dels inferns s'elevessin cap al cel, com serà el Judici final*.


La versió és 100% vienesa, setantera, però els quatre solistes i la direcció de Karl Bohm són fantàstics. Espero que en gaudiu.


*Com diu sant Joan de la Creu, «al capvespre serem jutjats en l'amor».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digui, digui.